MATINS DE JOC A L’EXTERIOR

image_pdfimage_print

El pati de la comunitat de petites està estructurat en diferents espais separats visualment pel tipus de paviment. A la part tova davant les aules, hi ha propostes d’activitats relaxades en catifes, una zona amb caixes i troncs per construir i un espai amb una tarima baixa oberta a fer espectacles. 

A la  zona de sorra, hi ha els tipis i la cuineta on muntar tota mena de jocs tant simbòlics com motrius. 

Finalment, hi ha el sorral i la caseta amb els estris per fer activitats de manipulació amb materials continus com la sorra i l’aigua.

El pati de la comunitat de petites des dels ulls dels infants és un altre món, donat que són  els que aporten la màgia i la vida als espais creats i transformen les zones estructurades en un remolí d’activitat, aconseguint crear molts més espais de joc. 

A l’estona que compartim a l’exterior es donen molts grups de joc simultani i tot flueix en un ambient de gaudi i bona energia. 

Els infants transformen el pati en tot allò que la seva imaginació i evolució madurativa els permet. 

Conviuen a l’espai diversos ritmes i moments maduratius en continu moviment. Hi ha trobades en petit grup, en parelles i també moments de recolliment personal on els infants es retroben amb ells mateixos per regular les emocions de viure i conviure dins del grup.

L’espai de caixes de fruites permet construir qualsevol estructura que puguin imaginar i fan botigues, cases, passarel·les, castells.

Els estris del sorral serveixen per fer volcans, pastissos, excavacions de recerca de pedres o es poden convertir en peces per fer circuits construïts per caminar-los o en botigues de pales. Les rodes i els carros  passegen infants o es converteixen en llits on dormir, amagar-se, llegir.

Pels infants, els tipis tenen dos espais, les parets exteriors on fan escalada i les de dins, on s’amaguen i juguen a ser.

Després de relatar tot el que passa a l’exterior, la intensitat i varietat de moments, les relacions que s’estableixen, els usos de l’espai i totes les capacitats que es necessiten per gaudir-lo, segur que més enllà de dir que els infants juguen i gaudeixen a l’exterior, podem dir amb total convicció que parlen i utilitzen el llenguatge i tot el bagatge social per muntar-se jocs i compartir-los, que ho fan amb el cos en plena coordinació i en continu moviment, buscant nous reptes. 

Al pati de la comunitat de petites els infants aprenen i ho fan des de la llibertat d’acció i elecció a través del joc, fruint-lo i desitjant-lo tant com les estones de psicomotricitat, que ja és dir!

image_pdfimage_print

3 Comments

  1. Amb totes aquestes eines i marterial, hi planteu tot el que necessiten per deixar lliure la imaginació. Quantes possibilitats! Gràcies per posar-ho per escrit!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *