COM HA DE SER EL NOSTRE HIVERNACLE?

image_pdfimage_print

El nostre gran projecte segueix en marxa. Per això després de passar per tot la seva fase d’experimentació i comprovació més científica hem traslladat les seves necessitats a un altre espai de lliure circulació. L’espai de CONSTRUCCIONS ha estat fonamental per dur a terme tota la fase de disseny i pressa de decisions sobre els seus materials i estructura. A continuació us exposem el fil conductor que ha donat sentit a la nostra decisió final.

1- FASE DE DISSENY PER PARELLES I GRUPS:

La pilota és al nostre terrat ara. Al terrat de l’espai de construccions. Però, quin terrat ha de tenir el nostre hivernacle? Arrodonit, triangular, només necessitem dues alçades diferents per donar inclinació per tal que l’aigua no se’ns acumuli, tindrà una porta o tres, calen finestres,…

Ens hem d’imaginar quina forma tindrà i per això passem al disseny 2D de sempre: paper i llapis! En grups de dos, tres i quatre persones debatim com serà i ens posem d’acord per dissenyar i dibuixar la nostra imatge mental del futur hivernacle.

2- OBSERVACIÓ DE VÍDEOS-INSPIRACIÓ D’ALTRES PROJECTES PER MADURAR I DISSENYAR EL NOSTRE PROPI.

Una altra manera de fer-nos conscients de l’envergadura del nostre projecte i acabar de decidir com ha de ser, és veure com altra gent ha construit els seus hivernacles: gent super professional, d’altres que proven en el món del bricolatge i el DIY, fent servir fustes, policarbonats, rotllos de plàstic transparent, malla d’encofrat d’obra,…

Veure com tota aquestes persones havien dissenyat i construït el seu hivernacle, ens va servir de font d’inspiració per acabar de perfilar el nostre súper projecte, i a més aprofitar per practicar una mica d’anglès!

3- ACORDEM L’ESTRUCTURA FINAL:

Ho tenim! Després de molt divagar i discutir (en el bon sentit de la paraula), arribem al nostre disseny final de l’hivernacle:

Una estructura de base rectangular de 2m x 3m i amb dues parets a dos alçades diferents (2’2m i 2’5m), creant un sostre inclinat que no acumularà l’aigua de la pluja, amb una porta i dues finestres que crearan una corrent creuada per afavorir el clima interior. L’estructura estarà feta de fusta i l’exterior de policarbonat.

Atenció que s’esdevenen cosetes i venen corbetes!

4- REALITZACIÓ DELS CÀLCULS::

Alerta! Tenim un problema! Si em planto en alguna de les botigues de construcció a on acostumem a comprar i els hi diem: “escolteu, volem construir amb les nostres manetes un hivernacle”, probablement ens demanin quants metres de fusta necessitem, quants metres de policarbonat, quants cargols,…

Toca arremangar-se i començar a fer càlculs basats en la nostra estimació inicial: 2m x 3m de base, amb dues parets de 2’2m i 2’5m d’alçada. Ens hi posem?

5- SORGEIX LA NECESSITAT DE CALCULAR EL SOSTRE:

Tot sembla anar sobre rodes, però… el sostre inclinat quant mesurarà?

“Farà dos metres, com el terra!”

“Hem d’estar segurs, que com ens equivoquem al tallar les bigues de la coberta…!”

“Potser ho podríem provar amb unes fustes!”


“El sostre no pot mesurar el mateix que el terra, si inclinem la nostra base i la posem a la teulada, no ens dona la mateixa mesura!”

Ara és quan arriba la màgia d’entendre el perquè de les coses! És el moment de conèixer al nostre nou amic Pitàgores! Ja sabem que estem barrejats nois i noies de quatre classes diferents, però cadascú ho entén al nivell que li toca! I ara sabem quin és el Teorema de Pitàgores i que el que hem de calcular és el valor de la hipotenusa, tot fent potències de segon grau! Com us heu quedat? De pasta de boniato! Com nosaltres!

6- CALCULAR ELS METRES QUADRATS I ÀREA TOTAL.

Molt bé! Ja tenim els metres totals de fusta necessària per fer l’estructura, però ens caldrà forrar-la!

És hora d’introduir el concepte del càlcul d’àrees i dels metres quadrats. I així, a poc a poc, anem perfilant tot el que anem necessitant per avançar en el nostre projecte. Base per alçada és la nostra nova companya a construccions!

7- EXPERIMENTACIÓ AMB POLICARBONATS i AJUDA D’EXPERTS:

Com en tots els projectes que sorgeixen a l’escola, sempre intentem que les fonts d’informació o els experts comunitaris puguin enriquir i completar els nostres aprenentatges i objectius. Per això en aquesta ocasió hem comptat amb la col·laboració de dos col·lectius molt necessaris i fonamentals per al nostre projecte. En primer lloc, l’Arnau i la Cecília, una família de l’escola que són arquitectes ens han ajudat a buscar els materials més adequats per la nostra petita construcció. També han anat regulant els nostres dissenys i estructures, tot aconsellant-nos fins a arribar al millor disseny. En segon lloc, l’Aitana, una experta en policarbonats de l’empresa IRPEN, ens va visitar per recomanar-nos quins materials ens podia proporcionar i les seves propietats.

Aquesta visita ens va donar la possibilitat d’experimentar amb un gran ventall de policarbonats. Per això mitjançant el debat i tot comprovant les seves propietats vam arribar a les següents conclusions:

8- CONSTRUCCIÓ A PETITA ESCALA DE L’HIVERNACLE:

Tot tenint en compte les propietats dels policarbonats i les necessitats del nostre hivernacle construïm petites reproduccions amb els materials escollits:

9- PRESSUPOST DE LA COMPRA:

Després d’acordar els tipus de materials; de consensuar el disseny final de l’estructura; de realitzar tots els càlculs necessaris per saber l’àrea, perímetre i forma del sostre només ens cal portar a la pràctica i fer real tot aquest gran projecte. Per això abans de marxar de vacances prenem les mesures necessàries tot fent el pressupost final de compra.

Quan realitzem un pressupost sempre cal fer un llistat d’inventari amb anterioritat, i sobretot cal tenir en compte que el preu i l’estalvi són indicadors molt importants en el nostre dia a dia. Per això decidim fer dos grups de recerca d’ofertes diferents. Cadascun dels grups s’encarrega de dur a terme un pressupost en botigues diferents tot tenint en compte la qualitat i les quantitats de cada producte.

Aquesta comparació de pressupostos ens serveix per veure que és important buscar diferents tipus de propostes que s’adaptin millor a les nostres necessitats. L’estalvi i la qualitat dels productes sempre és un fet rellevant a tenir en compte davant de qualsevol despesa sigui a l’escola o en el nostre context real. Per això finalment acabem desestimant una de les dues botigues perquè un dels dos pressupostos s’adapta millor a allò que necessitem.

10- DISSENY 3D DEL NOSTRE HIVERNACLE PER TINKERCAD:

La representació permet expressar una mateixa idea en diferents tipus de llenguatge. Per això al llarg de tot aquest projecte hem pogut visibilitzar com els infants han expressat les seves idees tot fent prototips en suports ben diferents:

A més a més, el Tinkercad és un programa que ens permet dissenyar i visualitzar les nostres creacions en 3 dimensions. Aquesta representació ens ha donat la possibilitat d’imaginar amb més exactitud la forma real del nostre futur hivernacle, a la vegada que ens dóna una visió més global de totes les seves parts.

Ara només cal esperar… doncs el nostre material ja està de camí! En els darrers mesos sentirem com tot els nostre projecte va prenent vida i sobretot forma!

image_pdfimage_print

1 Comment

  1. Mare meva, quina feinada! Ens ha costat uns quants dies només llegir la publicació, m’impressiona pensar les hores que hauran dedicat al projecte, i no només a la classe, també pensant-hi en altres moments, parlant-ne amb altres persones… Enhorabona i molts ànims per la següent fase!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *